Kernel 2.6.0 and i2c-viapro posible Bug

Nicolas Nilles nnilles at skycop.net
Thu Jan 8 16:11:45 CET 2004


	Well with 2.6.1-rc2 Kernel works great, i dont have any kind of problem,
with 2.4.24 i dont try, i gonna try.. today or tomorrow... then i post the
results, but i use it with 2.4.20-gentoo-r9  (gentoo sources) +
i2c+lm-sensors, and it work with no problem at all...
	This is whenni try loading first i2c-viapro and then w82781d and the when i
unload the modules..  the problem persist..
	Without ACPI support in the kernel it happen the same thing...  no mother
whitch module i load first, when i load the 2nd module, stuck... if you want
i send you the dmesg, and code of this test.
	Now i going to download the 2.4.24 Kernel, and then i try with it and send
the results.


root at schoolgirl rem # hdparm -tT /dev/hda

/dev/hda:
 Timing buffer-cache reads:   668 MB in  2.01 seconds = 332.72 MB/sec
 Timing buffered disk reads:   66 MB in  3.05 seconds =  21.64 MB/sec
root at schoolgirl rem # lsmod
Module                  Size  Used by
root at schoolgirl rem # modprobe i2c-viapro
root at schoolgirl rem # lsmod
Module                  Size  Used by
i2c_viapro              4908  0
i2c_core               20836  1 i2c_viapro
root at schoolgirl rem # hdparm -tT /dev/hda

/dev/hda:
 Timing buffer-cache reads:   668 MB in  2.00 seconds = 333.38 MB/sec
 Timing buffered disk reads:   66 MB in  3.05 seconds =  21.62 MB/sec
root at schoolgirl rem # modprobe w83781d
root at schoolgirl rem # lsmod
Module                  Size  Used by
w83781d                33920  0
i2c_sensor              2272  1 w83781d
i2c_viapro              4908  0
i2c_core               20836  3 w83781d,i2c_sensor,i2c_viapro
root at schoolgirl rem # hdparm -tT /dev/hda

/dev/hda:
 Timing buffer-cache reads:   160 MB in  2.03 seconds =  78.64 MB/sec
 Timing buffered disk reads:   56 MB in  3.10 seconds =  18.08 MB/sec
root at schoolgirl rem # modprobe -r w83781d
root at schoolgirl rem # hdparm -tT /dev/hda

/dev/hda:
 Timing buffer-cache reads:   160 MB in  2.01 seconds =  79.46 MB/sec
 Timing buffered disk reads:   56 MB in  3.04 seconds =  18.42 MB/sec
root at schoolgirl rem # modprobe -r i2c_viapro
root at schoolgirl rem # hdparm -tT /dev/hda

/dev/hda:
 Timing buffer-cache reads:   160 MB in  2.03 seconds =  78.95 MB/sec
 Timing buffered disk reads:   56 MB in  3.02 seconds =  18.56 MB/sec
root at schoolgirl rem # lsmod
Module                  Size  Used by
root at schoolgirl rem # hdparm -tT /dev/hda

/dev/hda:
 Timing buffer-cache reads:   164 MB in  2.03 seconds =  80.96 MB/sec
 Timing buffered disk reads:   56 MB in  3.02 seconds =  18.56 MB/sec


root at schoolgirl rem # lspci -n
00:00.0 Class 0600: 1106:0691 (rev c4)
00:01.0 Class 0604: 1106:8598
00:04.0 Class 0601: 1106:0686 (rev 40)
00:04.1 Class 0101: 1106:0571 (rev 06)
00:04.2 Class 0c03: 1106:3038 (rev 16)
00:04.3 Class 0c03: 1106:3038 (rev 16)
00:04.4 Class 0600: 1106:3057 (rev 40)
00:09.0 Class 0200: 10ec:8139 (rev 10)
00:0a.0 Class 0401: 1102:0002 (rev 05)
00:0a.1 Class 0980: 1102:7002 (rev 05)
01:00.0 Class 0300: 10de:0181 (rev a2)




Thanks
Rem

------------
Nicolas Nilles (Rem)

http://schoolgirl.homeunix.net


-----Mensaje original-----
De: Jean Delvare [mailto:khali at linux-fr.org]
Enviado el: miercoles, 07 de enero de 2004 18:31
Para: Nicolas Nilles
CC: linux-kernel at vger.kernel.org; greg at kroah.com;
sensors at stimpy.netroedge.com
Asunto: Re: Kernel 2.6.0 and i2c-viapro posible Bug


> I thinks that thgere is  probably a bug in I2c-viapro module,
> cuz when i load i2c-viapro after loading w82781d, my computer  just
> put very slow..., i try loading as modules in the kernel or built in,
> in both cases i have the same problem.
>
> I use 2.6.0 Vanilla Kernel sources.
> Please i will really apreciate if some one responde to this
> mail, put my adress in the CC field please cuz i not in the LKML.
> If someone need another information about my computer, config..
> or somehting more, just ask for it.
>
> Thanks.

Tested this on my own system with similar hardware (as far as i2c is
concerned) under 2.6.1-rc2. I did not experience any slowdown.

Could you please provide the following information:

* Output of "lspci -n".

* Can you reproduce the problem with a 2.4.24 kernel and i2c+lm_sensors
  2.8.2?

* Can you reproduce the problem with a 2.6.1-rc2 kernel?

* Can you reproduce the problem without ACPI support enabled into your
  kernel?

* Does the slowdown affect only the hard-disk drive?

* Does the speed come back to normal if you remove i2c-viapro?

* Does the slowdown occur if you load i2c-viapro before w83781d?

Yeah, I know, this is much work, but we need a hint to start digging.

Thanks.

--
Jean Delvare
http://www.ensicaen.ismra.fr/~delvare/



More information about the lm-sensors mailing list