Dell 650 still not working (2.8.3)

Lupe Christoph lupe at lupe-christoph.de
Mon Jan 19 19:17:43 CET 2004


Hi!

This is a follow-up to ticket 1483. I'm trying every new version of
lm_sensors on my client's Dell 650 server, and I'm still not getting any
result.

2.8.3 gives me a clue:
  i2c-piix4.o: Host SMBus controller not enabled!

When I forcefully enable it, i2cdetect -l lists an SMBus:
i2c-0	smbus    	SMBus PIIX4 adapter at 0580     	Non-I2C SMBus adapter           

But as soon as I let sensors-detect scan it, the machine locks up:

..
Probing for PCI bus adapters...
Use driver `i2c-piix4' for device 00:0f.0: ServerWorks CSB6 South Bridge
Probe succesfully concluded.
..
Next adapter: SMBus PIIX4 adapter at 0580 (Non-I2C SMBus adapter)
Do you want to scan it? (YES/no/selectively): 
Client found at address 0x00
<hangs>

I don't think I can get any information from Dell about the hardware of
this machine. I tried and the guy gave me a wrong address for the SMBus
chip.

I have no desire to repeat the crash-and-burn for all 127 remaining
adresses. Is there a way to use dmidecode to find the sensor chips?

There are things like this in it's output:

Handle 0x1B02
        DMI type 27, 12 bytes.
        Cooling Device
                Type: Fan
                Status: OK
                OEM-specific Information: 0x0000DD02

The "OEM-specific Information" seem to be pointers to other handles.
Those handles look like this:

Handle 0xDD02
        DMI type 221, 19 bytes.
        OEM-specific Type
                Header and Data:
                        DD 13 02 DD 00 00 00 3A F0 04 FC 00 00 00 00 00
                        00 62 F0

Maybe a recipe to gain access to that data.

Any ideas or hints?

Thanks,
Lupe Christoph
-- 
| lupe at lupe-christoph.de       |           http://www.lupe-christoph.de/ |
| "Violence is the resort of the violent" Lu Tze                         |
| "Thief of Time", Terry Pratchett                                       |



More information about the lm-sensors mailing list