[lm-sensors] i810/815 temperature sensor

jonathan support-squid at bfinance.fr
Thu Aug 4 15:43:00 CEST 2005


Hi,
I am new on this list, and i am dicovering lm-sensors.

I am trying to get temperature data from my intel P3 (coppermine
processor) and if possible from many other motherboard controllers.

I am running a debian with 2.6.10 stable kernel recompiled with I2C
Modules.

I have installed lm-sensors packages, executed sensors-detect script and
added some lines in /etc/modules file.

My problem is that when I check the sensors with "sensors" command
nothing appears about temperatures, voltages etc.

thats my config :

john# lspci
0000:00:00.0 Host bridge: Intel Corp. 82815 815 Chipset Host Bridge and
Memory Controller Hub (rev 02)
0000:00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corp. 82815 CGC [Chipset
Graphics Controller] (rev 02)
0000:00:1e.0 PCI bridge: Intel Corp. 82801 PCI Bridge (rev 02)
0000:00:1f.0 ISA bridge: Intel Corp. 82801BA ISA Bridge (LPC) (rev 02)
0000:00:1f.1 IDE interface: Intel Corp. 82801BA IDE U100 (rev 02)
0000:00:1f.2 USB Controller: Intel Corp. 82801BA/BAM USB (Hub #1) (rev
02)
0000:00:1f.3 SMBus: Intel Corp. 82801BA/BAM SMBus (rev 02)
0000:00:1f.4 USB Controller: Intel Corp. 82801BA/BAM USB (Hub #2) (rev
02)
0000:00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corp. 82801BA/BAM AC'97
Audio (rev 02)
0000:01:08.0 Ethernet controller: 3Com Corporation 3c905C-TX/TX-M
[Tornado] (rev 78)
0000:01:0c.0 Ethernet controller: 3Com Corporation 3c905C-TX/TX-M
[Tornado] (rev 78)

-------------

john#lsmod
Module                  Size  Used by
i2c_dev                 8384  0 
8250                   21812  0 
serial_core            18016  1 8250
floppy                 53872  1 
vmnet                  26032  8 
vmmon                  44792  5 
eeprom                  6008  0 
i2c_sensor              3456  1 eeprom
i2c_i801                9740  0 
i2c_i810                4068  0 
i2c_algo_bit            9192  1 i2c_i810
i2c_core               20784  5
i2c_dev,eeprom,i2c_sensor,i2c_i801,i2c_algo_bit
unix                   22004  219 

-----------

john# sensors
eeprom-i2c-2-51
Adapter: SMBus I801 adapter at dcd0
Memory type:            SDR SDRAM DIMM
Memory size (MB):       256

eeprom-i2c-2-50
Adapter: SMBus I801 adapter at dcd0
Memory type:            SDR SDRAM DIMM
Memory size (MB):       256

eeprom-i2c-1-57
Adapter: I810/I815 DDC Adapter
Unknown EEPROM type (0)

eeprom-i2c-1-56
Adapter: I810/I815 DDC Adapter

eeprom-i2c-1-55
Adapter: I810/I815 DDC Adapter

eeprom-i2c-1-54
Adapter: I810/I815 DDC Adapter

eeprom-i2c-1-53
Adapter: I810/I815 DDC Adapter

eeprom-i2c-1-52
Adapter: I810/I815 DDC Adapter

eeprom-i2c-1-51
Adapter: I810/I815 DDC Adapter

eeprom-i2c-1-50
Adapter: I810/I815 DDC Adapter
Use the ddcmon and/or decode-edid.pl scripts.
--------------------

/etc/modules :

# Generated by sensors-detect on Thu Aug  4 11:55:45 2005
# I2C adapter drivers
i2c-i810
i2c-i801
# I2C chip drivers
eeprom

-------------------
john# i2cdetect -a
  Installed I2C busses:
    i2c-2       unknown         SMBus I801 adapter at dcd0
Algorithm unavailable
    i2c-1       unknown         I810/I815 DDC Adapter
Algorithm unavailable
    i2c-0       unknown         I810/I815 I2C Adapter
Algorithm unavailable


I dont understand why no temperatures sensors are detected. Is it
possible than my motherboard doesn't have any sensors ?

What can I do ?

thanks for helping me
john





More information about the lm-sensors mailing list