[lm-sensors] w83627ehf reporting ghost fan?

Ankit Chaturvedi ankit.chaturvedi at gmail.com
Wed Apr 11 03:09:54 CEST 2007


Hi,
		I am having this message repeated in my kernel log over and over again :

------
[100817.346197] w83627ehf 9191-0a10: Increasing fan 4 clock divider from 64 to 128
[100822.343770] w83627ehf 9191-0a10: Increasing fan 4 clock divider from 64 to 128
[100827.339333] w83627ehf 9191-0a10: Increasing fan 4 clock divider from 64 to 128
[100830.901327] w83627ehf 9191-0a10: Increasing fan 4 clock divider from 64 to 128
[100832.334967] w83627ehf 9191-0a10: Increasing fan 4 clock divider from 64 to 128
[100837.332900] w83627ehf 9191-0a10: Increasing fan 4 clock divider from 64 to 128
------
	I tried adding "ignore fanx" to sensors.conf, as I have only one 3 wire fan(CPU Fan) but the message still shows up. The relevent portion of my sensors.conf file is:

-------
   label fan1      "Case Fan"
   label fan2      "CPU Fan"
   label fan3      "Aux Fan"
   ignore fan3
   ignore fan1
   ignore fan4
   ignore fan5
----
And the corresponding sensors output goes like this:

-----
k8temp-pci-00c3
Adapter: PCI adapter
Core0 Temp:
             +35 C
Core1 Temp:
             +37 C

w83627ehf-isa-0a10
Adapter: ISA adapter
VCore:     +1.31 V  (min =  +0.00 V, max =  +1.74 V)
in1:      +12.46 V  (min = +13.36 V, max =  +6.49 V) ALARM
AVCC:      +3.36 V  (min =  +3.06 V, max =  +1.20 V) ALARM
3VCC:      +3.36 V  (min =  +3.79 V, max =  +2.80 V) ALARM
in4:       +1.62 V  (min =  +0.91 V, max =  +1.49 V) ALARM
in5:       +1.62 V  (min =  +2.04 V, max =  +1.51 V) ALARM
in6:       +5.20 V  (min =  +6.53 V, max =  +0.54 V) ALARM
VSB:       +3.28 V  (min =  +1.90 V, max =  +2.90 V) ALARM
VBAT:      +3.04 V  (min =  +3.90 V, max =  +3.68 V) ALARM
in9:       +1.45 V  (min =  +1.26 V, max =  +1.23 V) ALARM
CPU Fan:  4218 RPM  (min =  892 RPM, div = 8)
Sys Temp:    +38 C  (high =   -83 C, hyst =  +105 C)
CPU Temp:  +40.0 C  (high = +80.0 C, hyst = +75.0 C)
AUX Temp:  +41.0 C  (high = +80.0 C, hyst = +75.0 C)
-------

	Here only one fan(CPU Fan) is being listed. Earlier another fan(fan4) was also listed with div=128 (probably the one referred to in kernel logs) which stopped showing up after adding "ignore fanx" to sensors.conf. But that did not stop printing the line in dmesg output. The sensors are working good otherwise, but it is really annoying as it fills up my whole kernel log, and after 30-40 mins of uptime, I don't have anything else remaining in dmesg output. Any ideas?

	Also, any specific reason why the min and max values are interchanged? Should I set those manually in sensors.conf? Thanks in advance.

Regards,
Ankit Chaturvedi




More information about the lm-sensors mailing list