[lm-sensors] AMD K10 (Phenom) Sensor Module

Fred R. Beck beckfr at comcast.net
Sat Apr 19 17:53:11 CEST 2008


Thanks for the clues!  I will send a configuration when I get there.

I agree with your note about combining drivers.  That is exactly why I 
was initially taking that path.  Basically, the only differences between 
the k8temp and new k10temp drivers are on the number of thermistors and 
how the temperature is calculated.  Since the probe for CPUID is easy 
enough, I felt that there was benefit.  That said, it was easy enough to 
just have a k10temp as well - which is where I am now.

Thanks again,

Fred

Jean Delvare wrote:
> Hi Fred,
>
> On Fri, 18 Apr 2008 23:44:31 -0600, Fred R. Beck wrote:
>   
>> I've been tied up and just got back to this.  Thanks much for the 
>> "stripped down" version.  It looked much like my last attempt though I'd 
>> missed on some of the registers...  I think you are right, this is 
>> simple enough that there isn't much sense in combining the two drivers, 
>> so I'll scrap that...
>>     
>
> The main decision factor for combining support for several chips in a
> single driver or not is not how simple they are but how similar they
> are to each other.
>
>   
>> (...)
>> So, running sensors now gives:
>>
>>     # modprobe k8temp
>>     # sensors
>>     it8718-isa-0228
>>     Adapter: ISA adapter
>>     in0:       +1.07 V  (min =  +0.00 V, max =  +4.08 V)  
>>     in1:       +1.90 V  (min =  +0.00 V, max =  +4.08 V)  
>>     in2:       +3.38 V  (min =  +0.00 V, max =  +4.08 V)  
>>     in3:       +3.01 V  (min =  +0.00 V, max =  +4.08 V)  
>>     in4:       +3.01 V  (min =  +0.00 V, max =  +4.08 V)  
>>     in5:       +3.25 V  (min =  +0.00 V, max =  +4.08 V)  
>>     in6:       +4.08 V  (min =  +0.00 V, max =  +4.08 V)  
>>     in7:       +0.00 V  (min =  +0.00 V, max =  +4.08 V)  
>>     in8:       +3.07 V
>>     fan1:     1859 RPM  (min =   10 RPM)                  
>>     fan2:        0 RPM  (min =    0 RPM)                  
>>     fan3:        0 RPM  (min =    0 RPM)                  
>>     fan5:        0 RPM  (min =    0 RPM)                  
>>     temp1:       +39 C  (low  =  +127 C, high =  +127 C)   sensor = thermistor  
>>     temp2:       +41 C  (low  =  +127 C, high =   +70 C)   sensor = diode  
>>     temp3:       +84 C  (low  =  +127 C, high =  +127 C)   sensor = thermistor  
>>     vid:      +0.000 V
>>
>>     k10temp-pci-00c3
>>     Adapter: PCI adapter
>>
>> As you can see, I'm still figuring out how to configure lm_sensors for 
>> my GA-MA790FX-DS5...  However, temp1 looks ok and matches what I'm 
>> seeing in the BIOS.
>>     
>
> Here's my guess for voltages if it helps you:
> in0: Vcore
> in1: Vram (although a bit high, should be 1.8)
> in2: +3.3V
> in3: +5V with scaling factor 1.68
> in4: +12V with scaling factor 4
> in5: 3VSB or 5VSB with a scaling factor of 1.68
> in6: unused
> in7: unused
> in8: Vbat
>
> Please check your logs after loading the it87 driver, it might give
> hints about in3 and in7.
>
> If your BIOS displays voltage values, compare with those to validate
> your lm-sensors configuration settings.
>
> As for temperature, temp2 would be the CPU temperature, and temp1 would
> be the motherboard temperature. temp3 is a bit too high to be realistic
> so I'd be tempted to claim that it's not wired.
>
> If you come up with a good configuration file for this motherboard,
> please send it back and we'll put it on the website.
>
>   

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.lm-sensors.org/pipermail/lm-sensors/attachments/20080419/e3f54c0c/attachment.html>


More information about the lm-sensors mailing list